Waardeiland 100 Jaar op video

Unity.NU heeft naar aanleiding van het verschijnen van het boek Waardeiland 100 Jaar een leuke video gemaakt over het Waardeiland. De maker is Eline Kleijweg die de samenstellers Frans van Wel en Roy Soeters heeft geïnterviewd Unity.NU is de nieuwssite voor de regio Leiden. Deze zender brengt actueel, regionaal nieuws uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Het boek is samengesteld, omdat in 1919 het Rijn-Schiekanaal in gebruik is genomen.

De opnamen zijn gemaakt op het Waardeiland dat 100 jaar geleden is ontstaan door het graven van het Rijn-Schiekanaal en nu alweer zo’n 45 jaar een woonwijk, een pareltje in Leiden. Het boek behandelt deze 100 jaar uitvoerig en in het kort de tijd die daaraan voorafging. 

De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen. Hij noemde het Waardeiland een 'legacy' voor de stad Leiden en zeer lezenswaardig voor de vroegere, huidige en toekomstige bewoners van deze woonwijk. 

'Het boek is tot stand gekomen door veel noeste arbeid', zegt Roy Soeters, voorzitter van Vereniging Waardeiland. 'We hebben veel documenten en archieven doorzocht. Hierdoor is het gelukt een veelomvattende beschrijving van de geschiedenis van het Waardeiland samen te stellen.”

Bij het verzamelen van informatie is ook gebruik gemaakt van persoonlijke archieven en fotoalbums. Hierdoor bestaat het boek zowel uit verhalen uit de krant, als uit verhalen van de bewoners van het eiland.